Blog

/

#3 Druerne i Champagne

#3 Druerne i Champagne

I Champagne dominerer de tre druer Pinot Noir, Chardonnay og (Pinot) Meunier. Der er ca. en tredjedel af hver. Der findes også andre druer (Pinot blanc, Fromonteau gris, Petit meslier og Arbane), men de udgør kun 0,3 % af det samlede areal i Champagne. En champagne lavet udelukkende på grønne druer kaldes ’Blanc de Blancs’ (’hvid af hvide’), og en champagne lavet udelukkende på mørke druer kaldes ’Blanc de Noirs’ (’hvid af sorte’). Er champagnen lavet udelukkende på Meunier, kaldes den af nogle champagnebønder – bønder, der tager druen ekstremt seriøst, og det takker vi dem for – for ’Blanc de Meunier’.

En lidt forsimplet, men vældig god tommelfingerregel er, at de 3 druer bidrager med hver deres egenskaber.

Pinot Noir, som er den ene ud af to blå druer, giver struktur og fylde til vinen, og vældig ofte er der røde bær, røde æbler og røde/violette blomster at finde i duften. I områderne Montagne de Reims og Côte des Bar dominerer Pinot Noir-druen.

Meunier, som er den anden blå drue, er en meget spændende drue. Den vokser primært i området Vallée de la Marne, hvor jorden er mere leret og fed. Druen bidrager med rundhed og en skøn tropisk frugt, rigtig ofte gule frugter såsom ferskner og ananas.

Chardonnay, som er den eneste hvide drue, vokser især i området Côte des Blancs. Denne drue bidrager med friskhed, elegance, citrusnoter og mineralitet.

Der findes champagne, som er et blend af alle tre druer, og der findes champagner, som fx er 100 % Chardonnay eller 100 % Pinot Noir. Her kan man virkelig få syn (eller smag) for sagen, hvis man gerne vil blive klogere på, hvad de enkelte druer kan.

Tommelfingerregler skal som altid tages med et kilo salt. Måske har champagnen mange år på bagen. Måske har den været på fad. Måske er det Pinot Noir fra Côte des Bar og ikke Montagne de Reims. Jordbundsforhold, arbejdet i marken, produktionsmetoder og champagnebøndernes filosofi og stil har stor indflydelse på vinens udtryk. Og det er jo egentlig det, der er så fedt – vi bliver i hvert fald selv hele tiden overraskede og glade, fordi skattekisten er så dejlig stor!

Relaterede blogindlæg

#5 Glassmagning. A’hvaffornoget?!

Viden
Glassmagning. Det lyder som noget, der gør ondt i munden..! Men bare rolig. Det er…
Læs mere

#4 Sødmegraderne i champagne

Viden
Champagne er inddelt i forskellige sødmegrader. Det fremgår ofte af flaskens etiket, hvor meget sukker…
Læs mere