Blog

/

#4 Sødmegraderne i champagne

#4 Sødmegraderne i champagne

Champagne er inddelt i forskellige sødmegrader. Det fremgår ofte af flaskens etiket, hvor meget sukker der er tilsat champagnen. Kategorierne er:

  • Brut Nature/Zero Dosage/Non Dosé (0-3 g sukker)
  • Extra Brut (3-6 g sukker)
  • Brut (6-12 g sukker)
  • Extra Dry (12-17 g sukker)
  • Sec (17-32 g sukker)
  • Demi-sec (32-50 g sukker)
  • Doux (50 g sukker eller mere)

Når en champagne degorgeres (får fjernet gærresterne, når andengæringen er slut), skal champagnebonden beslutte, hvor meget restsukker der skal tilsættes – hvis der da overhovedet skal tilsættes noget! Den mest almindelige kategori er ’Brut’, som er mellem 6 og 12 gram restsukker per liter.

Flere og flere ’Growers’ eller ’Recoltant Manipulant’er’ arbejder med små sukkermængder, rigtig ofte i kategorierne Extra Brut og Brut Nature. Hvis druematerialet er af høj nok kvalitet, er det ofte ikke nødvendigt at tilsætte restsukker. Her kan juicen tale for sig selv, og champagnebonden får mulighed for at vise sit terroir frem gennem vinen.

Er du mon en af dem, der skal have kransekage nytårsaften? Så gem Dom P til fx Dronningens nytårstale og køb en champagne med RIGELIGT sukker i, som minimum en Demi-sec, til din kransekage. Som udgangspunkt skal den vin, du drikker, nemlig være sødere end maden, du spiser.

Relaterede blogindlæg

#5 Glassmagning. A’hvaffornoget?!

Viden
Glassmagning. Det lyder som noget, der gør ondt i munden..! Men bare rolig. Det er…
Læs mere

#3 Druerne i Champagne

Viden
I Champagne dominerer de tre druer Pinot Noir, Chardonnay og (Pinot) Meunier. Der er ca….
Læs mere