Domaine de Marzilly
Maxime Ullens de Schooten og hans kone Anna kommer oprindeligt fra Belgien, men i 2012 begyndte de så småt et champagneeventyr på det nedslidte Château de Marzilly i Hermonville. Selvom deres første reelle årgang var 2017, har de allerede gjort sig bemærket, og det franske restaurant- og vinmagasin Gault et Millau kårede Maxime Ullens til årets vinmager 2020.
Dette gjorde de på baggrund af det store arbejde, parret har lagt i at forstå terroiret i Hermonville, kombineret med deres fremgangsmåder, hvor biodiversiteten er i højsædet (økologisk og biodynamisk) samt deres brug af træer fra skoven omkring Château de Marzilly til nogle af fadene, der bruges i kælderen. Filosofien bag stilen i champagnerne er at opnå stor modenhed i druerne, samtidig med at man udelukkende vinificerer på fad, hvilket resulterer i brede og dybe champagner med en behagelig syre og struktur.
Domaine de Marzillys historie starter i 2012
Maxime Ullens de Schooten besluttede at købe det fuldstændig nedslidte Château de Marzilly i Hermonville (Massif de Saint-Thierry) sammen med sin far. I starten var der ingen planer om, at der skulle produceres champagne, fordi hverken Maxime, hans kone Anna eller andre i familien havde nogen erfaring eller baggrund med dette. Faktisk drev Maxime og hans far et firma i Belgien, som specialiserer sig i at renovere gamle, fredede eller bevaringsværdige bygninger, hvilket også var, hvad der havde ledt dem til Château de Marzilly i første omgang. Det, der tændte gnisten mht. champagneproduktion i Maxime, var, at under en jordprøvetagning i et af skovområderne på grunden, fandt man rester af gamle upodede vinstokke, som var blevet revet op efter 1. verdenskrig, hvor området var i dyb krise.
Efter at have brugt megen tid og energi på at undersøge områdets potentiale, i samarbejde med Claude og Lydia Bourguignons, som er nogle af de fremmeste eksperter i jordbund når det kommer til vitikultur, fandt man et stort potentiale for vinbrug. Dette ledte Maxime og Anna til at forlade deres liv i Brussels og starte et nyt kapitel i Champagne. Som et led i dette skulle der naturligvis læres om vitikultur, ønologi og wine business, så derfor startede Maxime på Avize Viti Campus (2016-17) og Anna på universitetet i Reims (2017-18). Under sine studier arbejde Maxime også en høst hos Alexandre Chartogne fra Champagne Chartogne-Taillet i Merfy, for at få terroiret i Massif de Saint-Thierry rigtigt ind under neglene.
God og informativ video for de fransktalende på omkring 20 minutter, hvor Maxime fortæller om Domaine de Marzilly og man ser markerne, vineriet og kælderen.
Terroiret
Château de Marzilly ligger i Hermonville, der er en af de allernordligste byer i Champagne og er en del af det overordnede område Massif de Saint-Thierry, som ligger nordvest for Reims. Dette har traditionelt ikke været et område, som har modtaget megen opmærksomhed, men det er champagneproducenter som Domaine de Marzilly ved at lave om på.
Markerne i Hermonville ligger tæt på selve byen med størstedelen nord for på en mild skråning, der hovedsageligt er sydvendt, men man finder også marker syd for byen, som både er øst-, nord- og sydvendte.
Jordbunden i Hermonville (og Massif de Saint-Thierry generelt) er domineret af enten ler og/eller forskellige former for sand. Nogle parceller er faktisk så sandholdige, at vinlusen phylloxera ikke trives, og at vinstokkene kan stå på egen rod (kaldes ‘franc de pied’ på fransk). I Hermonville og omegn er det øverste jordlag ret dybt, og man skal ofte +140 cm ned, før man støder på det kridt i undergrunden, der er kendetegnet for Champagne.
Ligesom i andre områder i Champagne, så betyder den højere andel af sand og ler i jorden, at området hovedsageligt er plantet med Meunier. I Hermonville står den for hele 59% af det plantede areal med “kun” 24,5% Pinot Noir og resten er Chardonnay.
Månedens klubchampagne
I februar 2024 var Champagne Ullens, Domaine de Marzilly, L.P.M. månedens champagne i vores Premium Champagneklub. Hør, hvad vores hus-sommelier Emilie havde at sige.