Levering 1-3 hverdage
E-mærket og sikker webshop
Fri fragt ved køb over 2.500 DKK
Fri fragt ved køb over 2.500 DKK

Domaine Vincey

Côte des Blancs

Selvom familien Vincey har boet i Champagne i 8 generationer, har deres champagner, indtil for nylig, ikke gjort meget væsen af sig. Det begyndte Quentin Vincey at lave om på i 2014, hvor han gik helt ud af det kooperativ, som familien havde været en del af indtil da, og startede med at omlægge en lille del af produktionen til økologi. I dag dyrkes alle marker biodynamisk, og der indgår både heste, får og høns i produktionen, og man er også begyndt at dyrke planterne til de biodynamiske præparater selv.

Se vores besøg hos Domaine Vincey

Ingen produkter fundet

Ligesom i marken er…

Ligesom i marken er der i kælderen fuld fart på udviklingen af fremgangsmåderne. Quentin og hans udkårne Marine er fra 2016 årgangen begyndt at arbejde mere og mere med brugen af fade, og vinene får i højere og højere grad lov til at passe sig selv og udtrykke deres personlighed. Stilen i vinene fra Domaine Vincey er fyldig, men elegant med en underliggende mineralitet og stram syre. Hvis man går man bare en lille smule op i champagne, er Domaine Vincey en producent, man absolut skal unde sig selv at stifte bekendtskab med, da det uden tvivl er en af de nye og klart mest lysende stjerner på champagnehimlen.

Selvom om familien Vincey…

Selvom om familien Vincey har haft deres virke i Champagne i 8 generationer, så er der nok ikke mange, der indtil for nylig havde bidt særligt mærke i champagnerne fra Domaine Vincey. I 8 generationer har familien dyrket og leveret druer til det lokale kooperativ, men i 2014 trådte de helt ud af dette. Fra 2014 årgangen begyndte der at komme nye boller på suppen, da Quentin Vincey startede på at omlægge en lille del af produktionen til økologi og vinificerer druerne fra disse parceller selv.

Månedens klubchampagne

I februar 2023 var Domaine Vincey, Interlude månedens champagne i vores Premium Champagneklub. Hør, hvad vores hus-sommelier Casper og Mikkel havde at sige.

Der var dog ingen klar plan for, at Quentin Vincey ville gå denne vej, da han begyndte at arbejde med sin far i 2009, og der ville gå endnu nogle år, før han fik formuleret sin vision om at i første omgang dyrke økologisk og senere også biodynamisk. Det, der startede hans rejse ind i dette, i champagnesammenhænge lidt utraditionelle univers, var hans bekymring for, hvordan de sprøjtemidler, der blev brugt i marken, ville påvirke ham selv og hans omgivelser. Derfor begyndte han at lede efter alternative metoder, hvilket han fandt ved at tale med andre champagneproducenter i nærområdet, der havde fundet en anden vej (Laurent Vauversin (Oger), Jean Philippe Waris (Avize) og Erick DeSousa (Avize).

Da Quentin havde fundet og var kommet ind på denne nye sti, begyndte han den langsommelige proces det er at genskabe et champagnedomæne fra bunden. Quentin fik de første årgange (2014+2015) presset hos sin gode ven Laurrent Vauversin, som ligger 200 meter væk fra det lille vineri, han brugte (en sidebygning til hans fars (Christian) hus, som ligger overfor det vineri, de er i nu).

Med en omlægning fra konventionelt landbrug var der nok at se til, og da den økonomiske side ved at genskabe et champagnedomæne også er til at tage og føle på, besluttede Quentin at tage det et skridt ad gangen, og første årgang (2014) blev der kun produceret omkring 4000 flasker af, som blev frigivet i 2020. Flere terroirs er stille og roligt blevet indlemmet i porteføljen, og Domaine Vincey råder nu over 7 hektar i alt.

2018 var første årgang, hvor Quentin prøvede kræfter med biodynamik, og lige siden har arbejdet i markerne båret mere og mere præg af denne tilgang til landbrug. I dag bliver alle deres besiddelser dyrket biodynamisk, og domænet råder over: 5,3 hektar i Côte des Blancs fordelt mellem Oger (3,5 ha, 15 parceller), Le Mesnil-sur-Oger (0,5 ha, 2 parceller), Chouilly (0,9 ha, 1 parcel) og Villeneuve (0,4 ha, 1 parcel). De resterende 1,9 hektar er spredt ud i resten af Champagne med parceller i både Oeuilly og Mardeuil (Vallée de la Marne, 0,25 ha, 1 parcel og 0,16 ha, 2 parceller), Germaine (Montagne de Reims, 0,3 ha, 1 parcel) og Essoyes (l’Aube, 0,3 ha, 1 parcel). Udover den biodynamiske tilgang så pløjes deres marker i Côte des Blancs også med hest. Dette arbejde udføres af deres nabo i Oger, Dominique Narès også kaldet Doc, som betaling for, at han hele året frit kan benytte en af Vincey-familiens græsmarker til hans to heste Eragon (søn) og Amazone (mor).

Quentin og hans udkårne Marine bor ved deres vineri i Oger. Man finder flere tegn på, at de er gået all in på biodynamikken og forøgelsen af biodiversiteten i produktionen. I foråret 2020 begyndte de at dyrke mange af de urter, blomster og planter, de har brug for til de biodynamiske præparater (teer, udtræk osv.), som de spreder i marken med en hånddreven tryksprayer særligt designet til biodynamiske landbrug. Det er også her, deres Soay får bor til daglig, men fra efter høsten (september/oktober) til lige før knopspring (mart/aprils) forsøger de så vidt muligt at lade dem gå i deres parceller i Côte des Blancs.

Domaine Vincey har officielt været certificeret økologisk og biodynamisk siden 2022, og derfor får man det nok først at se på etiketterne i 2027 (da de ikke regner med at frigive champagner fra 2022 før). De startede certificationsprocessen ganske sent, da de ikke mente, at det var vigtigt, men har siden indset, at det er bedre for kunderne, hvis de kan se det lille AB eller demeter logo på bagetiketten. Lige meget certificeringen så er målet altid at skabe biodiversitet og et sundt miljø for vinstokkene og andre organismer, der kalder vinmarkerne for deres hjem. Tanken bag dette er, at druer dyrket i et levende miljø, skaber levende vine.

Vinifikation af de første årgange (2014 og 2015) foregik i en blanding af rustfri ståltanke og egetræsfade på 228 liter, da Quentin var nervøs for, hvad 100% eg ville bringe til vinene. Dette er han dog kommet over, og 2016 årgangen markerer ligesom 2014 et stort skift for domænet. Her flyttede de i nye faciliteter, fik deres egen vinpresse, kælder, mm., samtidig med, at de begynder at finde deres egen stil i vinene, hvor eg spiller en stor rolle. Dette kommer i øjeblikket især til udtryk ved, at den første vin fra domænet “La Première” skiftede navn til “Oger” fra 2016 årgangen og i stedet for at være vinificeret på lige dele stål og fad, så er den i 2016 gæret og lagret udelukkende på 228 liter Bourgogne fade. Derudover har huset også gæret deres vine under kork – ikke kapsel – siden 2016.

Gæringen forløber med den naturligt forekommende gær, og den malolaktiske omdannelse (MLF) blev altid blokeret til og med 2016. Fra 2017 har vinene i højere grad fået lov til at passe sig selv og selv “bestemme”, om de ville gennemgå MLF. Generelt er tilgangen meget “hands-off”. Fadene fyldes ved hjælp af tyngdekraften, og der bruges hverken enzymer, klaringsmidler, eller filtration i produktionen. Der koldstabiliseres dog, da vinsyrekrystaldannelse i mousserende vin kan skabe en voldsom overskumning ved åbning af flasken og bør derfor undgås. Dette foregår ved, at fadene køres udenfor på en kold dag, og på den måde sparer man den strøm, man ellers ville have brugt til at køle vinen i en længere periode. Tanken bag alt dette er at behandle vinene så skånsomt som muligt og give dem plads til at udtrykke deres personlighed.

Da fadbrug nu spiller en væsentlig rolle hos Domaine Vincey er det værd lige at nævne, at deres fade er fra mellem 2008 og 2020, og at de arbejder med med forskellige bødkere fra hele Frankrig (La tonnellerie de Champagne, Chassin, Rousseau, Atelier Centre France, og Cavin), hvilket skaber en naturlig kompleksitet i fadenes præg på vinene. I stedet for kun at bruge 228 liters fade (pièces burginnone), så er de i højere grad begyndt at købe fade på 500 liter. Udover forskelle i størrelser, bødkere og skove, så er specifikationerne på fadene som regel medium toast, finkornet, med 36 måneders lagring. 

Der er mange projekter i gang i kælderen hos Domaine Vincey, og udover at de i 2018 for første gang selv lavede champagne fra to af domænets parceller i Le Mesnil-sur-Oger (Auge og Chemin de Châlons), så er der også stille vin (Coteaux Champenois) at finde fra huset. Selvom produktionen af stille vine i Champagne stadig hører til sjældenhederne, så ser man det mere og mere, grundet den højere modenhed, druerne opnår i takt med konsekvenserne af den globale opvarmning. Et andet projekt i kælderen er MODUM Q.V., hvilket løst forklaret betyder “som Quentin Vincey forestillede sig” . Dette er et ganske særligt projekt, hvor de bruger druesaft fra den følgende årgang og gær fra en vin i aktiv gæring til at bidrage med hhv. sukker og gær til andengæringen i flasken. Denne cuvée lavede de første gang med 2018 årgangen, hvor de flaskede den efter høsten i 2019 (oktober). Normalt flaskes alt champagne senest i juli året efter høsten, og man bruger roe/rørsukker og en kulturgær til at starte og udføre andengæringen. Så man må sige, at fremgangsmåden til MODUM Q.V. er noget ganske særligt.  

Lige meget hvilken en af deres vine, der er tale om, og hvilken fremgangsmåde de bruger, så er målet altid klart: At udtrykke det specifikke terroir i én årgang, enten fra én parcel eller kommune, og går man bare en lille smule op i champagne, er det en producent, man absolut skal unde sig selv at stifte bekendtskab med. 

https://sipchampagnes.com/blogs/news/interview-with-a-vintner-marine-zabarino Et interview med Marine Zabarino i forbindelse med International Women’s Day og Mors dag i Storbritannien. 

Terroiret

Domaine Vincey har bl.a. frigivet champagner fra Grand Cru kommunen Oger i Côte des Blancs.

Oger er en Grand Cru kommune omkring 14 km sydøst for Épernay på, hvad man vil kalde hovedskråningen i Côte des Blancs. Her ligger den flankeret af nogle måske på papiret mere prestigefyldte terroirs med Avize mod nord og Le Mesnil-sur-Oger mod syd.

Den primært østvendte skråning, der ligger jorde til Côte des Blancs, strækker sig generelt i en mere eller mindre lige linje (nord/syd), men lige ved Oger slår den en lille bue, i hvad der kunne ligne et amfiteater. Dette betyder både, at markerne bliver en smule mere tilbagetrukkede og beskyttet mod vinden, og at denne amfiteater-lignende eksponering mod øst opfanger solens stråler mere effektivt, og alt dette resulterer i et generelt varmere klima end hos naboerne. Vinmarkerne i Oger går fra at være ganske stejle oppe bag byen til helt flade på den anden side af byen, og de strækker sig også om på den anden side af D9 hovedvejen. Markernes eksponering er generelt østvendt, men grundet “amfiteateret” har markerne i den nordvestlige sektor af kommunen en sydvestvendt retning. 

Jordbunden i Oger består af forskellige forhold af kridt fra kridttiden (belemnit eller micraster) og ler, ligesom i resten af Côte des Blancs. Det øverste jordlag (muldjord) er generelt meget overfladisk (nogen steder kun 30 til 40 cm) og måske lidt ulogisk bliver det dybere, jo højere man kommer op på skråningen.

Der er næsten udelukkende plantet Chardonnay (99,5%) i Oger, og vinene herfra opnår en modenhed og udtryk, som af nogle sammenlignes med det, man kan finde i Chouilly, dog virker vinene fra Oger strammere og har en let saltet underliggende mineralitet, man ikke finder i Chouilly. Champagneeksperten Peter Liem beskriver vinene fra Oger som “ripe and salty”, og Marine fra Domaine Vincey har en lidt mere utraditionelt måde at forklare deres udtryk på, men vi synes, at det er et sjovt billede. 

Marine Zabarino: “very fruity, very rich! … It’s like a little short and strong man. A very funny little man!” (https://sipchampagnes.com/blogs/news/interview-with-a-vintner-marine-zabarino)

Orprindeligt var der kun to Grand Cru kommuner i Côte des Blancs, Cramant og Avize, men i 1985 blev Oger forfremmet fra Premier Cru til Grand Cru sammen med Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Oiry, Verzy.

https://www.facebook.com/champagnevincey/videos/3319629471424685/ kort droneoverflyvning under høsten hos Domaine Vincey, hvor man kan se markerne omkring Oger.